30 Kasım 2010 Salı

mercimekli köfte


herkese günaydın arkadaşlar.gününüz mutlu huzurlu bol neşeli geçer inşallah.bugun mercimek köftesini yazmak istedim.mercimek köftesini bilmeyende yapmayanda yoktur ama bendede bulunsun istedim.
malzemeler:
2su bardağı kırmızı mercimek
1su bardağı ince bulgur
yarım demet maydonoz
birkaç dal yeşilsoğan,1küçük kurusoğan
az domates salçası ve biber salçası
pulbiber,tuz ve limon.
tencereye alınan mercimeğin üstünü geçecek kadar su ilave edilir ve ocakta pişirilir.mercimek tam haşlanmadan suyu biterse ilave edilir.mercimek haşlandıktan sonra ocaktan alınır ve sıcakken bulgur ilave edilir.(eğer mercimek hafif sulu kaldıysa bulguru biraz artırabiliriz)mercimeğin üstüne bulguru ilave ettıkten sonra ağzı kapatılır ve birsüre bekletilir.
küçük bir tavadasıvı yağda kuru soğan incecik doğranır ve ocakta kavrulur.üstüne domates salçası ve biber salçası ilave edilir.kavrulur ve ocaktan alınır.
bulguru çeken mercimeğe salçalı soğan ilave edilir ve elle yoğrularak karıştırılır.daha sonra yeşil soğan ve maydonoz doğranıp ilave edilir.tuz pulbiber ve limon suyu ilave edilip hepsi beraber yoğurulur.şekil verilerek marulla beraber servis yapılır.
afiyet olsun.

27 Kasım 2010 Cumartesi

annemde misafir menüsü

herkese mutlu huzurlu hafta sonları diliyorum.bayramdan önce anneme gelen misafirlere hazırladığımız menüyü vermek istedim bugun.daha önce vermek kısmet olmamıştı.bakalım menüde neler varmış.

haşhaşlı cevizli çörek


patates salatası

şekerpare

kabak tatlısı


biber patlıcan dolması vardı.akşam oturması olduğu için çok fazla çeşit yapmadık.ama yinede bol sohbetli  neşeli bir gece olmuştu.tarifler daha sonra gelecek.


25 Kasım 2010 Perşembe

kaşık helvası

günaydın arkadaşlar.herkese hayırlı cumalar diliyorum.bugun vereceğim tarif inanın çok özel.mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.çoruma ait olan tarifi geçen hafta arkadaşım gününde yapmıştı.kaşık helvası yapımı kolay gibi görünüp biraz dikkat edilmesi gerekn bir tarif.kurabiye tatında kavrulmuş unun tadı var.fırında pişirmeden yapılıyor.kesinlikle elle yenmesi tavsiye edilir.nasıl yapıldığını ayrıntılı anlatmaya çalışacam.yapım aşamalarını resimleyemedim ama ileride onuda yayınlamayı istiyorum.bu arada sürekli tarif isteyen arkadaşlarımda burdan alıp denebilecekler.
malzeme:3 su bardağı un
1pk margarin(tereyağla denemedim.isteyen deneyebilir)
1 su bardağı pudra şekeri
1pk vanilya
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz(bıçakla doğransa daha iyi olur)
yapılışı:
büyük bir teflon tava veya tencereyi ocağın üstüne koyuyoruz.margarini içine koyup erimesini bekliyoruz.eridikten sonra unu ilave edip kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarakkavuruyoruz.dikkat edilmesi gereken nokta kavrulma işinin kısık ateşte yaklaşık yarım saat olması.yuksek ateşte olursa un bırden kavrulur ve istenen tat olmaz.buna dikkat edilmesi gerekiyor.yarım saat kavrulduktan sonra unun rengi değişiyor.hafif pembe olunca ocaktan alınır.tezgaha alınan tencereye soğumadan pudra şekeri,vanilya,ceviz ilave edilir ve karıştırılır.
karıştırdıktan sonra soğumaya bırakmadan elimize aldığımız bir yemek kaşığıyla bir kaşık alıyoruz ve kaşığa avucumuzun içiyle sıkıca bastırıyoruzki helva kaşığın şeklini alsın.daha sonra kaşığı ters çevirip helvayı kaşıktan çıkarıp servis tabağına alıyoruz.biraz bekletince üstüne pudra şekeri ekerek servis yapıyoruz.
afiyet olsun.

24 Kasım 2010 Çarşamba

elmalı kurabiye

günaydın arkadaşlar.gününüz aydın olsun.mutlu huzurlu bir gün geçirmenizi dilarek tarifime geçiyorum.hemen hemen elmalı kurabiyenin tarifini bilmeyen yoktur.benim blogumdada olmassa olmaz dedim ve bugun yazmaya karar verdim.
malzemeler:
1/2 pk margarin(yumuşak)
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1/2su bardağı irmik
yarım çaybardağı yoğurt
yarım çaybardağı sıvıyağ
1pk kabartma tozu
aldığı kadar un
içi:2veya3 rendelenmiş elma,3 yemek kaşığı tozşeker,1tatlı kaşığı tarçın,bir miktar çekilmiş ceviz
önce küçük bir tavada rendelenmiş elmalar şekerle pişirilir ve tarçınla ceviz eklenir.karıştırılır ve kenara alınır.
hamur malzemeleri yoğrulur ve kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
kurabiyelerin şekli size kalmış.ister rulo isterseniz ay şeklinde yapabilirsiniz.ben hamurdan küçük parça alıp onu tezgahta açıyorum ve sigara böreği yapar gibi 8 üçgen parçaya bölüyorum.geniş kenarına elmalı harçtan bir miktar koyup sardım.
180 derecede pişiriyoruz.üstüne pudraşekeri ekerek servis yapıyoruz.
afiyet olsun.

MİMLENDİM

hasret(hasretli lezzetler)arkadaşım beni tekrar mimlemiş.teşekkür ederek cevap vermek istiyorum.
garip huylarımı ve yapamadıklarımı 7 maddede sıralamam istendi.o halde başlayım bende.
1.kibirli insanların yanına yaklaşmam,sürekli övünmelerine dayanamam .
2.hayvanlara dokunamam.yanlış anlaşılmasın severim ama asla elime alamam.
3.sabah kahvaltı yapmadan asla güne başlamam.benim için çok önemli.
4.çay içmeden duramam.sanırım bağımlıyım diyebilirim.sürekli çay içerim
5.gemide veya vapurda asla denize bakarak oturamam .yolculuğum boyunca içerden çıkmam.
6.çiçekleri çok severim ama dalından koparamam.
7.hiç bir sakatat çeşitlerini yiyemem ve asla pişiremem.

karyağdı keki


herkese merhaba diyerek tarifime geçmek istiyorum arkadaşlar.denemeyenlerin mutlaka denemesi lazım.hindistan  ceviziyle portakal aromasıyla yapılmış harika bir kek.
malzemeler:
3 yumurta
1su bardağı tozşeker
1subardağısıvıyağ
1subardağı süt
yarım portakalın suyu
1pk vanilya
1pk kabartma tozu
un
sosu:3su bardağı süt,1küçük pk kakao,1/2 su bardağı şeker
üstü:bolca hindistan cevizi
kek malzemeleri çırpılır ve kare borcama veya mini fırın tepsisine dökülür.170 derecede pişirilir ve soğumaya bırakılır.
sos malzemeleri küçük bir tencereye alınır ve 10 dk kaynatılır.soğutulur.
büyük bir kaseye bolca hindistan cevizi konur.
kek soğuduktan sonra kare dilimlere kesilir(normal dılımden daha küçük olacak).dilimler önce kaynayan sosa sonra hindistan cevizine bulanarak servis tabağına alınır.
not:kek dilimlerinin hertarafı bulanacak.
afiyet olsun.

23 Kasım 2010 Salı

MİMLENDİM

hasret arkadaşım(hasretli lezzetler)beni mimlemiş.teşekkür ederek cevalarımı vermek istedim
en sevdiğiniz kelime:sevmek
en nefret ettiğiniz kelime:küfür bazında her kelime
sizi ne heyecanladırır:hiç beklemediğim bir anda yapılan sürpriz
heyecanınızı ne öldürür:umursanmamak
en sevdiğiniz ses:oğlumun anneeee dediği ses
nefret ettiğiniz ses:her türlü yükses ses
hangi mesleği yapmak istemem:şöförlük
hangi doğal yeteneğe sahip olmak istersiniz:uçabilmek
kendiniz olmasaydınız kim olmak isterdiniz:ben yinede kendim olmak isterim
nerede yaşamak isterdiniz:deniz ve yeşilin birarada olduğu küçük bir kasabada yaşamak çok güzel olurdu bence.
en önemli kusurum:ani tepki vermek
size en  çok keyif veren kötü huyunuz:sabırsız olmam(ama onun heyecanınıda orda zaten)
kahramınınız kim:polyanna
en çok kullandığınız kötü kelime ne:utanarak söylüyorum.:(( salak
şuanki ruhhalınız ne:şuan moralim yerlerde
hayat sloganıızı hangi cümle özetler:herkesi sev,saygı göster,kimseyi küçük görme.
mutluluk rüyanız ne:huzur
sizce mutsuzluğun tanımı:hiçbirşeyden memnun olmamak
nasıl ölmek istersiniz:yatağımda,çocuklarmın yanında ve huzurlu
öldüğünüz zaman cennete giderseniz allahın size söylemesini istediğiniz şey:hep cennette kalacağımı söylemesi

22 Kasım 2010 Pazartesi

semrada kabul günü


herkese günaydınlar.gününüz aydın olsun.mutlu neşeli bir gün geçirmenizi diliyorum ve bugunki yazımı vermek istiyorum.bayramdan önce gittiğim son kabul gününün menüsünü vermek istedim arkadaşlar.herşey çok güzeldi.bol neşeli bir gün geçirdik arkadaşlarla.ellerine sağlık arkadaşımın.menüdeki herşey birbirinden güzeldi.
menüde bulunanlar:

kuskus salatası
yoğurtlu patetes salatası
mercimekli köfte
kornişon turşu
pastane pohaçası




kaşık helvası(çoruma ait bir tat.bayılacaksınız)
ve karyağdı keki
tarifler daha sonra gelecek arkadaşlar.

21 Kasım 2010 Pazar

narlı irmik tatlısı


herkese günaydın arkadaşlar.bayram tatili sona erdi.herkes işlerine okullarına döndü.ben kendi adıma düzeni sevdiğim için tatilin bittiğine üzüldüm diyemiyecem.çalışanlar alınmasın lütfen.
haftaya mutlu başlayalım mutlu devam edelim inşallah.
bayram umarım herkes için güzel geçmiştir.benim içinde çok güzeldi.kızkardeşim geldi bu bayram istanbuldan.yoğun bir hafta geçirdik beraber.ziyaretler misafirler derken anlamadık haftanın nasıl geçtiğini.neyse haftaya tatlıyla başalayalım tatlı tatlı devam etsin istedim ben.herkese bol neşeli mutlu haftalar dileyerek tarifime geçiyorum.
malzemeler:
1kilo süt
1su bardağı tozşeker
1su bardağı irmik
1pk vanilya
1çay bardağı hindistan cevizi
1limon kabuğu rendesi
süslemek için nar taneleri
tencereye süt,şeker,irmik alınır ve karıştırarak pişirilir.koyulaşınca içine hindistan cevizi,limon kabuğu rendesi ve vanilya eklenir karıştırılır.daha sonra kalıba dökülüp soğumaya bırakılır.
tatlı dolapta bekletılıp çıkarılınca servis tabağına ters çevrilir ve üstü narlarla süslenir.
afiyet olsun.

15 Kasım 2010 Pazartesi

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

TÜM MÜSLÜMANLARIN BAYRAMINI KUTLAR HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLERİM.

10 Kasım 2010 Çarşamba

arkadaş menüsü ve annemden mesellemeler

herkese günaydınlar arkadaşlar.bugun canım tariften çok yazı yazmak istedi.ama yinede geçen hafta arrkadaş toplatısının menüsünüde vermeden geçemeyecem.herşey çok güzeldi.özellikle irmik helvası harikaydı.ellerine sağlık arkadaşımın.,
menüde: zeytinyağlı biber dolması,
yaprak sarması,
patetesli börek
kuskus salatası
susamlı simit ,
irmik helvası ve kaymak
vardı.
bugun yazacağım yazı size değişik gelebilir.ama ben hep içinde olduğum için sizinlede paylaşmak istedim.annem allah uzun ömür versin çok konuşkan biridir.çokta hoşsohbettir.hani konuşurken insanı ağzına bakıtırlar ya .işte öyle.ben nedense çekmemişim ona.neyse.helede annemle yengem yanyana gelirse yani gelin görümce deymeyin keyflerine.sohbet ederlerken öyle deyimler kullanıyorlakı ama bu sizin bildiğiniz deyimler den değil,ağzınız açık bakıyosunuz onlara.bende hoşuma giden birkaçını sizinle paylaşmak istedim.o kadar çok varkı aklımada olanları yazacam şimdilik.
onlar bunlara meselleme diyorlar.neden oyle dediklerini düşündüm ben.sanırım masallamadan geliyor.ama eminde değilim.
geçelim mesellemelere:
YAZIN KOYU GÖLGE HOŞ OLUR,KIŞIN UN TORBASI BOŞ OLUR.

DEĞİRMENE GİTTİM DERDİMİ YANMAYA,DEĞİRMEN BAŞLADI TINGIR TINGIR DÖNMEYE.

AÇLIKTAN DEĞİRMEN BEKLER,KABADAYILIKTAN HAK ALMAZ.

AÇ KABADAYI GÖMLEKSİZ KİBAR EFENDİ.,

SALLANMA SARIMSAK SAPIN BELLİ,KÜKREME KARABAŞ KÖKÜN BELLİ.

FAKİR HIRSIZLIĞA ÇIKMIŞ,AY AKŞAMDAN DOĞMUŞ
.
O TASA BU TASA, BEBEKLERİN BABASI ÖLDÜ ODAMI TASA.

DEVEYE SORMUŞLAR,NEREN EĞRİ DİYE,NEREM DOĞRUKİ DEMİŞ.

9 Kasım 2010 Salı

SENİ HİÇ UNUTMAYACAĞIZ ATAM

kabaklı kaşarlı börek


herkese günaydınlar.gününüz aydın olsun arkadaşlar.huzurlu mutlu bir gün geçirmenizi temenni ediyorum.
bugun  vereceğim kabaklı börek yapımı kolay tatı çok güzel bir börek.daha önceden sarıp dondurucuda saklama şansınızda var tabiki.dondurucudan çıkarıp direk fırına veririseniz çıtır çıtır bir börek oluyor.
malzemeler:
2 veya3 kabak
bir küçük kase beyaz peynir veya lor
bir küçük kase rendelenmiş kaşar
biraz dereotu ve maydonoz
tuz ve pulbiber
yufakanın üstünün harcı:
3 yumurta,1 su bardağı süt,1 su bardağı sıvıyağ
1 kilo yufka
yumurta süt ve yağ bir kasede çırpılır kenarda beklatılır.
kabak rendelenir ve peynir kaşar dereotu maydonoz tuz ve biraz pulbiber katılıp karıştırlır.
böreklerin şeklşne siz karar verın.ben resımdekı gibi yaptım.ama siz yufkları 8 üçgene kesip iki kat sigara böreği gibi sarabilirsiniz.
ben 1 yufkayı otadan kestım harcı sürdüm.kenara iç harcını koyarak rulo sarıp şekil verdim.üstüne yumurta sarısı sürüp 180 derecede pişirdim.
afiyet olsun.

7 Kasım 2010 Pazar

soslu kış salatası

,
günaydın arkadaşlar.herkese mutlu huzurlu bir hafta diliyorum,
bugun vereceğim salatayı herkes biliyor tabiki.ben size bu salatayı farklı bir tatla sunmak istedim.
knorun yeni salata sosslarını kullanarak denemeznizi tavsiye edeceğim.salatanın tarifini vermeye gerek yok ama ben kısaca anlatacam
marullar yıkanır ve borcama en alta konur.üstüne rendelenmiş havuç ve ince kıyılmış mor lahana döşenir.üstüne mısır ekilir.
gelelim sosuna:benim salatam çok olduğu için sos azgeldi.siz kare borcama yaparsanız bu sos tam denk geliyor.


sos resimde görünüyor.bu sosun bir paketini büyük bir kase yoğurtla çırpıyoruz.bu yoğurtlu sosu salatanın üzerine gezdiriyoruz.
afiyet olsun.

6 Kasım 2010 Cumartesi

barbunya salatası

herkese güzel haftasonları dileyerek başlamak istiyorum arkadaşlar.bugun kabul günümden barbunya salatasını vermek istedim.çok basit ve birokadarda lezzetli bir salata.denemeyenler mutlaka denesinler.kesinlikle memnun kalacaklarına eminim.
malzemeler:
1su bardağı barbunya(haşlanınca çoğalıyor)
yarımdemet dereotu,
bir kase sarımsaklı yoğurt
az mayonez
istege bağlı kornişonturşu(katılmasada olur)
tuz pulbiber
barbunya geceden ıslanır ve ertesi gün haşlanır.derin bir kaba alınır.yoğurta az mayonez katılıp karıştırılır ve barbunyaya eklenir.turşu ve dereotu doğranır vekarıştırılır.az tuz ve pulbiber ilave edilir.karıştırılıp servis tabağına alınır.
afiyet olsun

5 Kasım 2010 Cuma

balparmak tatlısı

herkese günaydınlar arkadaşlar.gününüz aydın mutlu neşeli geçsin dileklerimle başlamak istiyorum.dün kabulgünümün menüsünü vermiştim.artık tariflere geçebilirim.dün BANU arkadaşım yorumunda balparmak tatlısını istemişti.bende ilk önce ondan başlayın dedim.
eminim çoğunuz bu tarifi biliyordur.ufak değişikler olsada tarifi az çok aynıdır sanırım.bu tatlım günde arkadaşlar tarafından tam puan almıştı.bunuda söylemeden geçemeyeceğim.ama bu tür tatlılarda en çok dikkat edilmesi gereken şey sanırım şerbetinde.o  yüzden ilk önce şerbete dikkat edelim .o zaman güzel olmaması için sebep yok bence.
malzemeler:
2yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 pk yumuşamış marg,
1 pk kabartma tozu,
aldığı kadar un
dışını bulamak için 1 kase irmik,
şerbet:3.5 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su,
1 2 damla limon suyu,
irmik hariç malzemeler hamur yapılır.elinizle oval şekil verip kasedeki irmiğe atın.heryerini irmiğe bulayıp tepsiye dizilir.fırında 180 derecede pişirilir.şerbet kaynatılır ve az bekletilip tatlıların üstüne dökülür.
not:ben şerbet sıcak tatlı soğuk olarak yaptım.
afiyet olsun.

4 Kasım 2010 Perşembe

kabul günüm

herkese selam arkadaşlar.daha önce yazmıştım size.cumartesi kabul günü bendeydi.herşey çok güzeldi.sohbet neşe herşey vardı.menüyü size vermek istedim.tarifler daha sonra gelecek.

masada pasta eksik ama sanırım erimesin dıye dolaptan sonra çıkardık.

menüde:peynirli pohaça
kabaklı börek
elmalı kurabiye
balparmak tatlısı
soslu kış salatası
barbunya salatası
küpkek pasta
tarifleri daha sonra yazacam arkadaşlar.şimdilik bu kadar.

3 Kasım 2010 Çarşamba

elmalı tart

herkese günaydınlarrr.gününüz mutlu huzurlu geçer inşallah.
bugun vereceğim tarif elmalı tartı sanırım herkesin tarif defterinde vardır.olmayanlar için yada değişik tarif denemek isteyenler için bir seçenek.
malzemeler:
2 veya 3 elma
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
az tarçın
hamuru:1/2 pk marg(yumuşak)
1 yumurta
2kaşık şeker
kabartma tozu
aldığı kadar un
not:bu ölçü küçük yuvarlak borcama göre.isterseniz malzemeyi artırabilirsiniz.
hamur malzemeleri karıştırlır hamur yapılır.ceviz kadar bir parçası dondurucuya atılır.geri kalan hamur küçük borcama yayılır.
tencerede rendelenmiş elmalar şekerle az pişirilir ve cavizle tarçın ilava edilip karıştırlır.hamurun üstüne yayılır.(ben harcı önceden pişirip soğuttum)
dondurucudaki hamur alınır ve harcın üstüne rendelenir.fırında 180 derecede pişirilir.
afiyet olsun.

1 Kasım 2010 Pazartesi

ıspanak mıhlaması

herkese selam arkadaşlar.şimdi vereceğim tarif ıspanak yemeğini sevmeyenler için bir alternatif.özellikle çocuklar için.yumurtayla birleşince eminim çocuklar için keyifle yiyecekleri bir yemek olacaktır.bizim evde oğlumdan dolayı yemeği pek pişmesede yumurtalı mıhlaması çok fazlayapılır.özellikle kahvaltıda çayla çok güzel olacaktır.(bizim burda ıspanağın bu şekilde olanına mıhlama derler)
malzeme saymayacağım.anlatırken zaten hepsini yazacam.
ıspanağın özellikle kök kısımları doğranır ve bol suda yıkanır süzülür.geniş bir tavaya 1 soğan doğranır ve az sıvıyağla kavrulur.salçası eklenir ve karıştırılıp ıspanak kökleri ilava edilir.tekrar karıştırılıp tavanın ağzı kapatılır ve acağın altı kısık ateşe alınır.(özellikle kısık ateş olacak)
ıspanak kendi suyuyla 10 dk pişince az tuz pulbiber ve karabiber eklenir tekrar karıştırlır.üstüne 2 yumurta kırılır çatalla sadece üstüne azdağıtılır ve kapağı tekrar kapatılır ve 5 dk daha pişirilir.
NOT:yumurta kırılınca sakın ıspanağın tamamıyla karıştırmayın.sadece üstüne dağıtın ve ocak daima kısık ateş olacak.
afiyet olsun.

header

herkese günaydınlarrrr.
busabah çok güzel bir hediye aldım ve çok mutlu oldum.PEMBE REHBER arkadaşım bana header yapmış mail olarak atmış.bende hemen yükledim.ellerine sağlık arkadaşım.zamanından harcayıp bana bu hediyeyi yaptığın için.sevgilerimi gönderiyorum sana.
bu papatyalarda PEMBE REHBER ARKADAŞIMA GELSİN.